Jak działa przycisk reset na moim serwerze QNAP NAS?
Produkty, do których ma to zastosowanie
- All QNAP NAS models
Przegląd
Przycisk resetowania na Twoim serwerze QNAP NAS umożliwia wykonanie dwóch kluczowych czynności: zresetowanie hasła administrator i ustawień sieciowych lub przywrócenie urządzenia do ustawień fabrycznych. Wymagane czasy przytrzymania dla każdej czynności zależą od platformy sprzętowej Twojego serwera NAS (x86 dla modeli opartych na Intel/AMD, ARM dla modeli opartych na ARM).
Szczegóły
Poniższa tabela podsumowuje zachowanie przycisku resetowania dla różnych platform sprzętowych QNAP NAS:
| Platforma (Typ procesora) | Zresetuj hasło i ustawienia sieciowe (Czas przytrzymania) | Przywróć ustawienia fabryczne (Czas przytrzymania) |
|---|---|---|
| x86 (Intel/AMD) | 3 sekundy | 15 sekund |
| ARM (np. TS-831X) | 3 sekundy | 10 sekund |
Uwaga:
- Naciśnięcie i przytrzymanie przycisku resetowania przez 3 sekundy zresetuje hasło administrator i ustawienia sieciowe do domyślnych, ale nie wpłynie na Twoje dane ani inne ustawienia systemowe.
- Naciśnięcie i przytrzymanie przycisku resetowania przez dłuższy czas ( 10 lub 15 sekund, w zależności od platformy) przywróci serwer NAS do ustawień fabrycznych. Ta czynność usunie wszystkie ustawienia systemowe i konfiguracje aplikacji. Dane użytkownika i udostępnione pliki pozostaną nienaruszone, ale będziesz musiał ponownie skonfigurować swój serwer NAS po resecie.
Procedura
- Zlokalizuj przycisk resetowania na tylnym panelu swojego serwera NAS. Zwykle jest to mały, zagłębiony przycisk, który wymaga użycia ostrego przedmiotu (takiego jak spinacz do papieru) do naciśnięcia.
- Aby zresetować hasło administrator i ustawienia sieciowe:
- Naciśnij i przytrzymaj przycisk resetowania przez 3 sekundy aż usłyszysz jeden sygnał dźwiękowy.
- Aby przywrócić ustawienia fabryczne:
- Naciśnij i przytrzymaj przycisk resetowania przez czas specyficzny dla platformy pokazany powyżej ( 10 sekund dla ARM,15 sekund dla x86 ) aż usłyszysz dwa sygnały dźwiękowe.
Ostrzeżenie: Przywrócenie ustawień fabrycznych usunie wszystkie konfiguracje systemowe i ustawienia aplikacji. Twoje dane użytkownika i udostępnione pliki nie zostaną usunięte, ale musisz ponownie skonfigurować swój serwer NAS po resecie.
Dalsza lektura
Aby uzyskać dalszą pomoc, zapytaj innych użytkowników i ekspertów QNAP na forum społeczności. Przejdź do społeczności QNAP