Serwery NAS firmy QNAP - oficjalna strona w Polsce (NAS)

Language

Support

Dlaczego po usunięciu folderu udostępnionego przestrzeń wcześniej używana przez ten folder jest nadal niedostępna?

Usuwając folder udostępniony, system domyślnie usuwa jedynie jego ścieżkę. Dane są zachowywane, chyba że użytkownik postanowi je usunąć. Takie rozwiązanie pozwala ograniczyć ryzyko przypadkowego usunięcia ważnych plików.

Właśnie z tej przyczyny można niekiedy natrafić na serwerze NAS na pliki z usuniętych folderów udostępnionych, na przykład podczas korzystania z usługi migawek lub pracy w interfejsie wiersza poleceń serwera NAS.

Aby całkowicie usunąć folder udostępniony wraz z całą zawartością, wykonaj następujące kroki:

  1. Zaloguj się w systemie QTS jako administrator.
  2. Przejdź do sekcji „Panel sterowania” > „Uprawnienia” > „Foldery udostępnione”.
  3. Kliknij opcję „Utwórz”, a następnie wybierz opcję „Folder udostępniony”.
    Zostanie wyświetlony ekran „Utwórz folder udostępniony”.
  4. Podaj nazwę folderu.
  5. W polu Ścieżka wybierz opcję „Wprowadź ścieżkę ręcznie” i wybierz usunięty folder udostępniony.
  6. Kliknij przycisk „Utwórz”.
    Folder udostępniony zostanie dodany.
  7. Wybierz nowo utworzony folder na liście Foldery udostępnione, po czym kliknij opcję „Usuń”.
    Zostanie wyświetlony komunikat z prośbą o potwierdzenie.
  8. Zaznacz opcję „Usuń także dane” i kliknij przycisk „Tak”.

    Folder udostępniony wraz z zawartością zostanie usunięty z serwera NAS.
Data wydania: 2017-07-20
Czy te informacje okazały się pomocne?
Dziękujemy za przekazanie opinii.
Dziękujemy za przekazanie opinii. Jeśli masz pytania, napisz na adres support@qnap.com
50% ludzi uważa, że to pomaga.